Leveringszekerheid en innovatie

‘Petten’ is in vijftig jaar uitgegroeid tot grootste leverancier van medische isotopen in Europa en de op één na grootste leverancier in de wereld. Deze isotopen worden geproduceerd door targets (o.a. uranium, lutetium, iridium) in de reactor te bestralen, waarna zij worden nabewerkt en uitgeleverd aan ziekenhuizen. Daar worden ze toegepast voor diagnostische doeleinden in scans, en therapeutische behandelingen (inclusief pijnbestrijding).  Een isotoop die veel gebruikt wordt voor diagnoses bij hart- en kankerpatiënten is Technetium-99m, dat uit Molybdeen-99 wordt gewonnen. Daarnaast worden diverse medische isotopen geproduceerd voor de behandeling van onder andere prostaat-, eierstok- en  longkanker en hersentumoren.

Een voorbeeld van innovatie is de productie van de isotoop Lutetium-177 (Lu-177), dat wereldwijd geleverd wordt aan diverse klinieken voor onderzoek naar nieuwe behandelingen. Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam is voorloper in het onderzoek naar de behandeling van neuro-endocriene tumoren met Lu-177. Daarnaast is er toenemende interesse voor Holmium-166, ten behoeve van behandeling van primaire levertumoren.

Voor diverse toepassingen wordt gebruik gemaakt van zogeheten brachytherapie; een vorm van radiotherapie waarbij een stralingsbron (d.m.v. bolletjes) binnen of naast het gebied van de vereiste behandeling wordt geplaatst. De kans op onnodige schade aan omringend gezond weefsel wordt daardoor verkleind.

Het is de verwachting dat de markt voor medische isotopen zeker tot 2030 zal blijven groeien als gevolg van de sterke vergrijzing, welvaartsgroei en hogere levensverwachting in (vooral) landen in ontwikkeling, maar ook door de ontwikkeling van nieuwe nucleaire therapieën. Buiten Nederland beschikt slechts een beperkt aantal landen over goede productiefaciliteiten en een afgemeten productie-infrastructuur voor isotopen.

Met de komst van PALLAS wordt bijgedragen aan een continue beschikbaarheid van medische isotopen voor Europese burgers, en aan onderzoek en ontwikkeling van nieuwe isotopen (behandelingen). Leveringszekerheid en innovatie zijn daarbij de kernbegrippen.