Het ontwerptraject

PALLAS heeft tot doel de realisatie van een ‘state of the art’ multifunctionele nucleaire reactor, die geschikt is voor hoofdzakelijk medische isotopenproductie en het uitvoeren van nucleair technologisch onderzoek.

De PALLAS-reactor dient ter vervanging van de huidige Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten, die op dit moment meer dan vijftig jaar dienst heeft gedaan en tegen het einde van zijn economische levensduur loopt.

De eerste fase, het ontwerpen van de nieuwe reactor samen met het verkrijgen van de noodzakelijke vergunningen (een parallel traject) wordt naar verwachting rond 2020 afgerond.

PALLAS heeft een Europees aanbestedingsproces doorlopen voor de selectie van de ontwerper van de PALLAS-reactor (Designer Nuclear Island, DNI). Internationale partijen met ervaring in het ontwerpen van onderzoeksreactoren hebben hierop kunnen inschrijven. PALLAS heeft begin dit jaar het Argentijns-Nederlandse bedrijf ICHOS, (INVAP en de TBI-bedrijven Croonwolter&dros – Mobilis) uitgekozen. Deze DNI zal een ‘state of the art’ multifunctioneel reactorontwerp opleveren en zal naar verwachting het management van de bouw en het opstarten van de reactor verzorgen.

De tweede fase, de bouw en inbedrijfstelling van de PALLAS-reactor wordt privaat gefinancierd en neemt circa vijf jaar in beslag. De levensduur van de nieuwe reactor is ten minste veertig jaar. De PALLAS-reactor zal de productie van medische isotopen door de HFR naadloos overnemen.