Wie we zijn

PALLAS heeft tot doel de realisatie van een ‘state of the art’ multifunctionele nucleaire reactor, die geschikt is voor hoofdzakelijk medische isotopenproductie en het uitvoeren van nucleair technologisch onderzoek.

Een onafhankelijke Stichting

Tot eind 2013 was PALLAS een projectorganisatie onder NRG (een dochterbedrijf van het Energieonderzoek Centrum Nederland, ECN), de exploitant van de huidige onderzoeksreactor (HFR). Per 16 december 2013 is het project in een onafhankelijke stichting ondergebracht: de Stichting Voorbereiding Pallas-reactor.

De Stichting is verantwoordelijk voor het succesvol afronden van de eerste fase van het project: het ontwerp, de aanbesteding en de vergunningprocedure. Voor deze fase heeft het Ministerie van Economische Zaken, samen met de Provincie Noord-Holland 80 miljoen euro vrijgemaakt. De Stichting is tevens verantwoordelijk voor het aantrekken van financiering voor de tweede fase: de bouw en inbedrijfstelling.

Lees hier de Statuten van Stichting Voorbereiding Pallas-reactor

Directie en toezicht

Bij de oprichting van de Stichting is dr. H.J. (Hermen) van der Lugt benoemd tot algemeen directeur. Van der Lugt was voor PALLAS directeur bij Stichting Novay in Enschede, het vroegere Telematica Instituut. Lees hier een interview met Hermen van der Lugt.

De raad van toezicht van de Stichting bestaat uit:
Voorzitter  J.W.R. van Lunteren MSc (directeur Strategische Allianties bij het UMC Utrecht en oud-gedeputeerde van de Provincie Utrecht),
drs. M.C. van der Harst (voormalig topambtenaar Ministerie van Economische Zaken),
prof. dr. J. Telgen (hoogleraar Inkoopmanagement, Universiteit Twente) en
prof. dr. W.C. Turkenburg (emeritus hoogleraar Natuurwetenschap en Samenleving, Universiteit Utrecht).

De organisatie

De dagelijkse leiding van PALLAS is in handen van de algemeen directeur. Voor de projecten ‘design & licensing’ en ‘financiering’ zijn projectmanagers benoemd. De eerste is verantwoordelijk voor het opleveren van het zogenaamde ‘vergunbaar ontwerp’, zodat de bouwfase gestart kan worden. De andere is verantwoordelijk voor het verkrijgen van private financiering voor de bouwfase. Beide managers sturen een team aan dat bestaat uit diverse (technisch/financieel) specialisten. Deze specialisten worden ondersteund door een handvol ‘staffmedewerkers’ (Projectbureau, Communicatie, Contract Management, Procurement en SHEQS).

Lees meer over de kernwaarden en het PALLAS beleid op de pagina ‘Mens en Milieu’.