Persbericht

FCC Construcción geselecteerd voor de bouw van de PALLAS-reactor

05 december 2023

PALLAS heeft FCC Construcción (FCC) gekozen als aannemer voor de bouw van de hypermoderne PALLAS-reactor. Na de aanbestedingsprocedure is vandaag het contract met FCC getekend. FCC, met meer dan 120 jaar ervaring, behoort tot de toonaangevende bouwbedrijven in Europa en in de wereld. De komende periode wordt gebruikt voor alle voorbereidingen die nodig zijn voor de start van de bouw van de PALLAS-reactor.

De komst van de PALLAS-reactor is belangrijk voor veel patiënten met levensbedreigende ziekten, zoals kanker en hart- en vaatziekten. Deze patiënten zijn voor hun behandeling en diagnose afhankelijk van medische isotopen die in Petten worden geproduceerd in de Hoge Flux Reactor. Met de bouw van de nieuwe reactor kunnen patiënten weer tientallen jaren worden geholpen. De PALLAS-reactor zal ook bijdragen aan onderzoek naar een CO2-vrije energievoorziening.

Bertholt Leeftink, CEO NRG|PALLAS: "Dit is een belangrijke stap om de PALLAS-reactor te realiseren. De nieuwe reactor is in het belang van de leveringszekerheid van medische isotopen voor patiënten wereldwijd en belangrijk voor het in stand houden van de Nederlandse nucleaire kennisinfrastructuur."

''Met FCC hebben we een partner gevonden om de nieuwe PALLAS-reactor te bouwen. De bouw van de PALLAS-reactor is een uniek en complex project, waarvoor samenwerking essentieel is. We zijn ervan overtuigd dat we in FCC een competente partner hebben gevonden", aldus Peter Dijk, programmadirecteur PALLAS.

Directeur West-Europa van FCC, Yago Mijangos: ''Voor FCC Construcción is bijdrage aan het PALLAS-project een uitzonderlijke kans om onze ervaring en capaciteit te tonen in het ontwerpen en uitvoeren van industriële infrastructuren, die een hoge mate van specialisatie, innovatie en technologie hebben."

Aanbestedingsproces

In januari 2023 startte PALLAS een aanbestedingsprocedure voor de bouw van de PALLAS-reactor en omliggende gebouwen volgens de EU-regels voor openbare aanbestedingen. Drie vooraf gekwalificeerde kandidaten konden, na een reeks intensieve dialogen, een offerte indienen. De aanbieding van FCC werd beoordeeld als de Economisch Meest Voordelige Inschrijving.

Over FCC Construcción

FCC Construcción behoort met meer dan 120 jaar ervaring tot de toonaangevende bouwbedrijven in Europa en de wereld. Het bedrijf maakt deel uit van de FCC Group, internationaal erkend voor zijn milieu-, water- en bouwdiensten. De activiteiten van FCC Construcción bestrijken alle gebieden van engineering en bouw en vormen een wereldwijde benchmark in de uitvoering van civiele en bouwwerken, zowel woningbouw als utiliteitsbouw. Het werkgebied omvat zowel Europese landen (waar Spanje het hoofdkantoor is) als landen in de rest van de wereld: in Noord-Amerika, een belangrijk deel in Midden-Amerika, evenals in de westelijke rand van Zuid-Amerika, in Australië en het Midden-Oosten.

Contract ondertekening NRG|PALLAS & FCC

Meer weten?

Neem voor alle mediavragen contact op met:

Cora Blankendaal 2 Pallas 2023

Cora Blankendaal