Waar gebruik je medische isotopen voor?

Per jaar maken wereldwijd 48 miljoen patiënten met hart-en vaatziekten of kanker gebruik van medicijnen die gemaakt zijn met behulp van medische isotopen. Medische isotopen vormen het basisingrediënt van radiofarmaceutische producten, die gebruikt worden om onder andere hart- en vaatziekten en kankercellen mee op te sporen (diagnose) of te bestrijden (therapie).

Diagnose met medische isotopen

Voor het vaststellen van bepaalde ziekten wordt een kleine hoeveelheid licht radioactieve vloeistof bij de patiënt ingespoten. Die vloeistof laat eenvoudig gezegd een ‘spoor’ van straling achter. Een PET of een SPECT-scan kan dat spoor traceren, waaruit de nucleair specialist kan opmaken hoe een orgaan functioneert of waar bijvoorbeeld een kankergezwel actief is.

Therapie met medische isotopen

Nucleaire therapie betekent simpelweg dat de straling van medische isotopen wordt gebruikt om kankercellen te doden. Dat kan uitwendig -de bekende bestraling- maar ook inwendig, waarbij de isotopen met ‘tracers’ op de juiste plek in het lichaam gebracht worden (brachytherapie, zie kader).

Het grote voordeel hiervan is dat je vrij precies op de kankercellen kunt richten, waardoor gezonde cellen nauwelijks aangetast worden. Daardoor is nucleaire therapie erg effectief en heeft het minder bijwerkingen dan bijvoorbeeld chemotherapie.

In de onderstaande animatie kun je zien welke isotopen op dit moment in de HFR in Petten worden ingezet voor diagnose en therapie.

Bekijk: 30000perdag.nl