Maandenlang lijkt de bouwput van de PALLAS-reactor op een zwembad. Het water in de kuip compenseerde de druk van het grondwater en voorkwam dat de bodem omhoog kwam. Toen alle 380 funderingspalen waren geplaatst en de betonnen bodem was uitgehard, begon men het water uit de kuip te pompen. Het water (waarvan de kwaliteit is getest in het laboratorium) wordt afgevoerd naar het omringende landschap volgens de goedkeuring van de autoriteiten. Het grondwaterniveau wordt tijdens het hele proces gecontroleerd om er zeker van te zijn dat het water de toegestane niveaus niet overschrijdt.
Tijdens een ononderbroken werk van 30 uur werd 4000 kubieke meter beton onder water gestort op de bodem van de bouwkuip van de PALLAS-reactor om een betonlaag van 1,5 meter te maken. Hiervoor was een laag grind in de uitgegraven put aangebracht om een kwaliteitsvolle ondergrondse stort te garanderen.
Op 8 juni werd de bouwplaats van PALLAS geopend voor een bezoek van externe en interne stakeholders als deel van het initiatief ‘Dag van de bouw’. Zo’n 450 bezoekers kregen de kans om de voorbereidende werkzaamheden voor de PALLAS-reactor van dichtbij mee te maken.
Meer dan de helft van de 380 funderingspalen zijn in de grond van het reactorgebouw geboord.
Het boren van de 380 funderingspalen van het reactorgebouw is aan de gang. Aangezien de palen onder water worden geboord en de kwaliteit van al het werk niet zichtbaar is totdat de put volledig is leeggepompt, zijn er meerdere duikinspecties worden uitgevoerd. Een duiker zal de kwaliteit van het boorproces op de bodem van de bouwput inspecteren.
Het boren van 380 funderingspalen van het reactorgebouw tot een diepte van -47,0 NAP is begonnen. Om de grondwaterdruk in balans te houden, staat er nog water in de put. Daarom zijn de 33 meter lange palen geboord vanaf het ponton, waarbij de pile cleaning device (PCD) is gebruikt om de boorpaal nauwkeurig op de bodem te positioneren.
Na meer dan drie maanden graven (eerst in den droge en de tweede fase in den natte) was de bouwput klaar. De put is nu uitgegraven, het uitgekomen zand, klei en veen is in depot gezet. De bouwput is momenteel nog gevuld met water tot aan grondwaterniveau.
SI-palen zijn met succes getest in 5 rondes van kwaliteitstesten. De tests worden uitgevoerd om vooraf bepaalde parameters van het boren te verifiëren, zoals snelheid, koppel en stroomsnelheid van de grout.
Op 5 december 2023 gaat PALLAS een partnerschap aan met FCC Construcción voor de bouw van de PALLAS-reactor.
De put wordt droog uitgegraven vanaf het maaiveld tot -6,0 NAP. Daarna wordt de put nat uitgegraven vanaf het ponton tot -9,0 NAP, wat wordt gevolgd door het wegpompen van het zand met water tot -17,5 NAP en reikend tot een diepte van 21 meter.
Werkzaamheden aan de ankers gaan door.
De ankers, bestaande uit 162 geboorde stalen buizen met 15 ankertouwen, worden door het bovenste deel van de diepwanden geboord en dienen als versterking van de diepwanden.
Realisatie van de ringbalk
Lopende werkzaamheden aan de put. Na de afwerking van de diepwanden wordt een ringbalk geïnstalleerd.
Er zijn sleuven van 1,5 meter breed gegraven waarin beton is gestort om de diepwanden te realiseren - de eerste fase in de realisatie van de put. Beton wordt gecontroleerd bij aankomst op de bouwplaats.
Eerste betonstorting op de bouwkuip van de PALLAS-reactor op 4 mei 2023.
Werkgebied voorbereiding
Werken aan de nieuwe toegangsweg en officiële opening van de toegangsweg naar de PALLAS site op 22 december 2022.