Persbericht

NRG I PALLAS en Curium continueren samenwerking en breiden productie uit van nucleair medicijnen

28 mei 2024

Tienduizenden patiënten kunnen de komende jaren behandeld worden met Lutetium uit Petten

NRGIPALLAS en Curium hebben een lange termijn overeenkomst getekend om de huidige samenwerking uit te breiden met de productie van lutetium-177 (Lu-177). Het behandel-isotoop Lutetium wordt toegevoegd aan de producten die reeds geproduceerd worden in Petten. Curium kan hierdoor jaarlijks ongeveer 70.000 doses Lu-177 leveren, waarmee per jaar ongeveer 14.000 patiënten geholpen kunnen worden.

Bertholt Leeftink, CEO NRG I PALLAS: "Curium en NRG I PALLAS zijn al sinds midden jaren negentig partners voor de productie van belangrijke medische isotopen. De uitbreiding van onze samenwerking met  nieuwe bestralingsdiensten zorgt voor een continue aanvoer van Lutetium voor patiënten wereldwijd”.

Vinod Ramnandanlal, Commercial Director NRG I PALLAS vult aan: “NRG I PALLAS produceert reeds lutetium voor andere partners, en breidt dat nu uit met dit partnerschap met Curium. Dit past bij ons streven om meer nucleaire geneesmiddelen sneller beschikbaar te krijgen voor patiënten. Zo kan beter worden voldaan aan de groeiende vraag naar Lu-177 over de hele wereld. Lutetium maakt echt het verschil voor patiënten, als het gaat om levensduur verwachting en kwaliteit van leven. Behalve voor behandeling van (uitgezaaide) prostaatkanker en neuro-endocrine tumoren (NET's) wordt Lu-177 in (pre)klinisch onderzoek gebruikt voor veel andere indicaties, wat op de lange termijn gunstig zal zijn voor meer patiënten."

NRG I PALLAS is exploitant van de HFR-reactor die meerdere isotopen produceert voor de diagnose en behandeling van diverse kankersoorten en hartziekten. Door de toegang die Curium heeft tot de capaciteit van de HFR, kan het bedrijf op een betrouwbare manier voldoen aan de vraag naar Lu-177-producten én tegemoet komen aan de groeiende behoefte.

De HFR reactor van NRGIPALLAS en Curium's Lu-177 productiefaciliteit bevinden zich beide op de Energy & Health Campus in Petten, waardoor geen tijd verloren gaat bij de productie van lutetium (halfwaarde tijd) en de nucleaire geneesmiddelen zo snel mogelijk de patiënten in Nederlandse en andere ziekenhuizen kan bereiken. Ter ondersteuning van haar Lu-177 productplatform, installeert Curium momenteel verschillende Lu-177 productielijnen in haar faciliteiten in Petten.

Ondertekening van het contract door Frank de Lange  (Managing Director Curium Netherlands) en Bertholt Leeftink (CEO NRG)

Contact

Wilt u meer weten naar aanleiding van persbericht, neem contact op met

Cora Blankendaal 1

Cora Blankendaal
Persvoorlichter