Persbericht

NRGIPALLAS zet in op lutetium voor de behandeling van prostaatkanker

02 februari 2024

Op 19 januari is in de Hoge Flux Reactor in Petten de eerste cyclus van 2024 gestart voor bestraling van lutetium. Per jaar worden er 8 tot 9 productiecycli gedraaid, waarbij elke cyclus goed is voor de grondstoffen waarmee een derde van alle patiënten in de wereld wordt behandeld. Met het nieuwe FIELD-LAB krijgt NRGIPALLAS meer mogelijkheden om bij te dragen aan het onderzoek naar nieuwe behandelmethodes met lutetium.

De medische isotoop lutetium wordt ingezet bij onder andere de behandeling van prostaatkanker. Jaarlijks komen er zo’n 15.000 patiënten bij waarbij prostaatkanker is gediagnostiseerd. Met de toepassing van lutetium bij uitgezaaide prostaatkanker krijgen patiënten meer perspectief op een langere en betere tijd van leven.

In het samenwerkingsverband FIELD-LAB doet NRGIPALLAS met UMC’s onderzoek naar nieuwe behandelisotopen om levensbedreigende ziektes te diagnosticeren en te behandelen. Het productieproces wordt verder geoptimaliseerd om meer patiënten nog beter te kunnen behandelen. In de nabije toekomst zal NRGIPALLAS een grotere rol in de productie keten nemen, om het onderzoek naar nieuwe toepassingen mogelijk te maken.

Vinod Ramnandanlal (commercial director NRGIPALLAS): “Al bijna een kwart eeuw bestralen we het isotoop lutetium in onze reactor voor gebruik in geneesmiddelen. Vanaf eind 2024 kunnen we vanuit het FIELD-LAB zelf ook frequent lutetium leveringen (onder GMP*) laten plaatsvinden. Hiermee kunnen we niet alleen de markt voorzien van lutetium, maar ook nieuw onderzoek starten met onze academische partners.

 

Over lutetium

Lutetium wordt al langer gebruikt om patiënten met neuro-endocriene tumoren te behandelen. Dat zijn langzaam groeiende tumoren van de alvleesklier, de darmen of in zeldzame gevallen de longen. Inmiddels wordt lutetium ook volop ingezet voor de behandeling van patiënten met uitgezaaide prostaat kanker. Een voorbeeld van een veelbelovende behandeling bij die momenteel onderzocht word, is het gebruik van lutetium-177-PSMA. Het voordeel van deze behandeling is dat het effect slechts zeer plaatselijk is, waardoor de schade aan omliggende weefsels beperkt blijft. Lutetium is inmiddels onmisbaar in de behandeling van kanker met een levensverlengend perspectief.

NRG|PALLAS is uitgegroeid tot een onmisbare ketenpartner in de nucleaire geneeskunde. Zowel in productie als innovatie van medische isotopen, een essentiële grondstof van nucleaire medicijnen. Nu het nieuwe onderzoeks- en productie lab FIELD-LAB in december jl. is geopend en de voorbereidingen van de realisatie van de nieuwe PALLAS-reactor in volle gang zijn, is de weg ingeslagen naar een betrouwbare levering van kankermedicijnen voor de toekomst. De verwachting is dat het aantal kankerpatiënten zal blijven stijgen. Daarom bereidt Petten zich nu al voor op een toenemende vraag naar nucleaire geneesmiddelen.

Gemiddeld worden er wereldwijd 40.000 patiënten per dag met isotopen uit Petten behandeld. NRGIPALLAS is daarmee één van de grootste producenten ter wereld. Isotopen worden onder meer ingezet voor het stellen van diagnoses (scans), bij (kanker)therapie en pijnbestrijding.

 

(*)GMP: Good Manufacturing Practices. Voordat een fabrikant medicijnen mag produceren of een medicijnen in trials toegepast mogen worden is een GMP vergunning nodig van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Werken volgens GMP geeft zekerheid dat er een degelijk kwaliteitsborgingsysteem wordt gehanteerd. 

HFR pool

Meer weten?

Neem voor alle mediavragen contact op met:

Cora Blankendaal 2 Pallas 2023

Cora Blankendaal