Persbericht

Tweede Kamer wil medefinanciering Europa voor PALLAS

22 juni 2021

Op 9 juni 2021 vond het Commissiedebat “Voorbereiding Formele EU-Gezondheidsraad van 15 juni” plaats in de Tweede Kamer. In dit debat bespraken Kamerleden met minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de agendapunten die aan de orde komen tijdens de Formele EU-Gezondheidsraad op 15 juni. Daar bespreken de EU-ministers van VWS diverse zaken betreffende het coronabeleid en de plannen voor meer samenwerking in Europa op het gebied van Volksgezondheid. Zo staan de plannen van de Europese Commissie ten aanzien van de bestrijding van kanker, het Europe’s Beating Cancer plan, en het Samira actieplan (strategische agenda voor medische toepassingen van ioniserende straling) op de agenda.

Kamerleden van D66, VVD en CDA vroegen in het debat aandacht voor de leveringszekerheid van medische isotopen. Aukje de Vries (VVD) en Joba van den Berg (CDA) wezen erop dat de huidige Hoge Flux Reactor (HFR) voorziet in 60 tot 70% van de Europese behoefte aan medische isotopen. Andere lidstaten hebben dus veel belang bij de bouw van de PALLAS-reactor. Dat zou moeten leiden tot meer betrokkenheid van en bereidheid tot medefinanciering door Europa. 

De partijen VVD en CDA dienden op 10 juni, in het vervolg op dat debat, een motie in over PALLAS. Deze motie stelde dat “de voorzieningszekerheid van medische isotopen van groot belang is voor de diagnose van onder meer hart- en vaatziekten en de behandeling van kanker”. Nederland speelt daarbij volgens de indieners een belangrijke rol voor de Europese Unie, met onder meer de PALLAS-reactor. De motie wees erop dat het Europese Kankerbestrijdingsplan en het actieplan Samira belangrijke kansen geven. Daarom werd de regering verzocht “bij de uitvoering van dat actieplan ook in te zetten op (financiële) ondersteuning vanuit de Europese Unie om de voorzieningszekerheid van medische isotopen te borgen”.

Deze motie werd met algemene stemmen aangenomen. Alle partijen in de Kamer steunen hiermee het streven om te zorgen dat het belang van de bouw van de PALLAS-reactor in Europa goed onder de aandacht wordt gebracht. Een belangrijke stap voorwaarts.

Contact

Wilt u meer weten naar aanleiding van persbericht, neem contact op met

Cora Blankendaal 1

Cora Blankendaal
Persvoorlichter