Persbericht

Leveringszekerheid in de ’European Radioisotope Valley’

22 juni 2021

Seattle/PETTEN – 22 Juni, 2021 – intro"

Op 19 mei 2021 organiseerden de Europese Commissie en het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid een bijeenkomst voor de EU-lidstaten over de zekerheid van de voorziening van de EU met medische radio-isotopen voor de bestrijding van kanker en de rol van het PALLAS-project.

Het doel van deze bijeenkomst was een beter beeld te krijgen van wat nodig is om de toekomstige voorziening van medische radio-isotopen in de EU voor diagnostiek en de ontwikkeling van innovatieve behandelingen van kanker veilig te stellen en te bespreken hoe de lidstaten en de Commissie kunnen samenwerken aan specifieke projecten en initiatieven voor de voorziening van radio-isotopen.

De minister voor Medische Zorg, Tamara van Ark, benadrukte het belang van EU-samenwerking om de continuïteit van de voorziening van medische radio-isotopen in Europa te waarborgen, met name voor de ontwikkeling van innovatieve kankerbehandelingen. Volgens de minister kan het PALLAS-project, samen met andere Europese initiatieven, een belangrijke rol spelen.

Europe’s Beating Cancer Plan

Het “Europe Beating Cancer Plan” is een politieke verbintenis om het tij tegen kanker te keren. Het plan is gericht op verbetering van de preventie, de vroegtijdige opsporing, de toegang tot innovatieve kankerdiagnose en -behandeling in de EU en de levenskwaliteit van kankerpatiënten en -overlevenden. Het SAMIRA actieplan is het eerste resultaat van het Europese plan voor kankerbestrijding. De doelstellingen van SAMIRA zijn:

  1. De voorziening van medische radio-isotopen veiligstellen;
  2. De kwaliteit en veiligheid van medische toepassingen van ioniserende straling verbeteren;
  3. Innovatie en technologische ontwikkeling op dit gebied te stimuleren.

Een van de ambities is een “European Radioisotopes Valley Initiative” (ERVI) op te zetten om de positie van de EU in de voorziening van medische radio-isotopen te handhaven en de ontwikkeling en introductie van nieuwe radio-isotopen en productiemethoden te helpen versnellen.

In deze video toont NRG-PALLAS haar bijdrage en steun aan de ‘European Radioisotope Valley’.

Contact

Wilt u meer weten naar aanleiding van persbericht, neem contact op met

Cora Blankendaal 1

Cora Blankendaal
Persvoorlichter