Persbericht

PALLAS architectuur: uniek ontwerp op een unieke locatie

14 januari 2021

Stichting Voorbereiding Pallas-reactor (PALLAS) en bouwconsortium ICHOS maken vandaag de architectuur van de nieuwe gebouwen van PALLAS bekend. Het ontwerp van de gebouwen is uniek op een bijzondere locatie in de duinen op de Energy & Health Campus in Petten.

Wie eind jaren 20 op de Energy & Health Campus loopt, zal verbaasd zijn. Bezoekers en medewerkers zullen de natuur ervaren en niet de beklemming van een streng beveiligd terrein. Ze zullen zich welkom voelen door de open en ordelijke structuur van de gebouwen. Het ontwerp is innovatief en duurzaam en past naadloos in het mooie duinlandschap van Petten. Het transparante kantoorgebouw met een bezoekerscentrum, het supportgebouw, de toren en het robuuste reactorgebouw met het L-vormig logistiekgebouw laten door de kleurstelling in de gevels aan de buitenkant zien wat er binnen gebeurt. De gevels harmoniseren met de steeds wisselende kleuren van de lucht en het landschap, en zijn daarmee een aangename aanvulling op de horizon. De gebouwen en de kleurstelling van de tussengelegen paden en wegen vormen één geheel, één familie. Ook voor het Nuclear Health Centre, een ontwerp van architectenbureau Broekbakema, is rekening gehouden met dezelfde ontwerpprincipes, waardoor dit gebouw onderdeel is van de familie.

Kortom, een prachtige eerste transformatie van de onderzoekslocatie Petten in een hoogwaardige Energy & Health Campus. Na het sluiten van de Hoge Flux Reactor zal de nieuwe PALLAS-reactor het kloppend hart van een hightechwerkgebied zijn. Naast de productie van medische isotopen werken hier nationale en internationale partijen samen aan de ontwikkeling van nucleair onderzoek en aan duurzame energieoplossingen, en daarmee aan de gezondheid van miljoenen patiënten per jaar. Een toekomst waar Petten en Nederland trots op kunnen zijn.

Klik op de afbeelding om het architectuurboek te openen

PALLAS en ICHOS organiseren op donderdagavond 21 januari 2021, van 19:30 tot 20:30 uur, een webinar. Tijdens dit webinar geven de architecten van ICHOS en Broekbakema uitleg en kunt u al uw vragen stellen aan de directie van PALLAS. Alle bewoners van gemeente Schagen zijn uitgenodigd. Via onderstaand formulier kunt u zich aanmelden voor het webinar. De bijeenkomst is in het Nederlands en is naderhand terug te kijken inclusief Engelse ondertiteling.

PALLAS architectuur: uniek ontwerp op een unieke locatie

Contact

Wilt u meer weten naar aanleiding van persbericht, neem contact op met

Cora Blankendaal 1

Cora Blankendaal
Persvoorlichter