Persbericht

PALLAS kan na positief kabinetsbesluit de juiste vervolgstappen zetten

11 maart 2021

De Stichting Voorbereiding Pallas-reactor (PALLAS) krijgt een extra lening van 45 miljoen euro om dit jaar het project voort te kunnen zetten. Het nieuwe kabinet zal een definitief besluit nemen over de komst van een nieuwe reactor. Dit heeft minister Van Ark voor Medische Zorg en Sport vandaag bekendgemaakt.

Bertholt Leeftink (CEO NRG/PALLAS): “We zijn zeer verheugd met dit positieve besluit van het kabinet. Het onderstreept dat leveringszekerheid van medische isotopen – letterlijk – van levensbelang is. Met deze lening kan PALLAS dit jaar, samen met ICHOS en NRG, de juiste stappen zetten en maatregelen nemen, zodat er aan het einde van dit jaar door de overheid een zorgvuldige besluitvorming kan plaatsvinden op basis van een business case die zowel maatschappelijk als financieel een positief rendement kent.”

ICHOS en PALLAS ontwerpen een innovatieve reactor die de komende zestig jaar diagnostische en therapeutische isotopen produceert voor miljoenen patiënten wereldwijd. PALLAS en NRG willen de rol van Nederland als mondiale marktleider op het gebied van radiofarmaca continueren en verder uitbouwen en – in het verlengde hiervan – de hoogwaardige werkgelegenheid op de Energy and Health Campus in Noord-Holland zekerstellen. De bouw van een reactor voor de medische wereld is uniek. Het is zestig jaar geleden dat de Hoge Flux Reactor in Nederland is gebouwd en het PALLAS-project is het verst gevorderde initiatief van Europa. Het project kent unieke uitdagingen die continu om intelligente oplossingen vragen van de mensen die hier dagelijks mee bezig zijn.

De kamerbrief is beschikbaar via deze link.

PALLAS kan na positief kabinetsbesluit de juiste vervolgstappen zetten

Contact

Wilt u meer weten naar aanleiding van persbericht, neem contact op met

Cora Blankendaal 1

Cora Blankendaal
Persvoorlichter