Nucleaire geneeskunde – Marcel Stokkel

Aan het woord is Marcel Stokkel, hoofd Nucleaire Geneeskunde in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde.

‘Zonder medische isotopen kunnen wij helemaal niks. Dan kan onze afdeling Nucleaire Geneeskunde van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis wel sluiten. Natuurlijk, er zijn alternatieve methoden om medische isotopen te maken, denk met name aan de productie door cyclotrons. Maar die isotopen zijn alleen geschikt voor diagnosticering, niet voor de behandeling van tumoren. Daar heb je toch echt een reactor voor nodig. Daarvan hebben we er een klein aantal in de wereld, maar de meeste zijn oud en gaan binnen afzienbare tijd dicht.

De reactor in Canada ging twee jaar geleden al dicht. We hebben nu nog een stabiele aanvoer van medische isotopen, maar er hoeft maar één reactor te zijn die kampt met een storing en alle ziekenhuizen hebben wereldwijd direct een probleem. Er moeten dus nieuwe reactoren komen. PALLAS is relatief ver, die kan de eerste zijn die opengaat. In de nucleaire geneeskunde hebben wij deze reactor gewoon kneiterhard nodig.’

Uit: PALLAS in beeld